3D WAAM Printen

3D WAAM printen

WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing) is een vorm van 3D metaalprinten waarbij een (MIG/MAG) lasapparaat, gemonteerd op een industriële robotarm, laag voor laag op elkaar en naast elkaar, 3D objecten print. Voordelen van WAAM ten opzichte van andere 3D metaalprinttechnieken zoals poederbed processen zijn lagere kosten, groter printvolume en meer kg/h materiaal depositie.

Door de unieke vormvrijheden van WAAM, en de mogelijkheid om in kleine series en enkel stuks met hoge snelheden te produceren is WAAM een aantrekkelijke en aanvullende technologie op de eerder genoemde poederbed processen. In combinatie met de specifieke sterkte en stijfheid van metaal kan de technologie een aantrekkelijk alternatief zijn voor CNC-frezen, gieten of vonkverspanen. Waar meer conventionele metaalbewerkingstechnieken hun beperking hebben, geeft het WAAM 3D metaal printen nagenoeg onbegrensde mogelijkheden wat betreft design en volume.

Ontwikkeling

Veel bedrijven in de metaalindustrie beschikken al over een lasrobot dus er bestaat veel interesse om van deze technologie gebruik te gaan maken. Het LAC helpt bedrijven bij het ontwikkelen en in integreren van WAAM technologie op basis bedrijfsspecifieke situaties.

 

Het LAC heeft de status Europees Digital Innovation Hub zie: https://s3platform.jrc.ec.europa.eu/digital-innovation-hubs-tool/-/dih/1080/view

Deze status geeft (MKB) bedrijven de mogelijkheid om subsidie ondersteund onderzoek en ontwikkeling rond het thema WAAM uit te laten voeren, zie bijvoorbeeld: https://www.manunet.net/technologies/163-robotic-arm-welding.html

Onderzoek Parameter instellingen