Case studies LAC

A welding technology for 3D printing of components
In de maakindustrie kunnen metalen onderdelen worden geproduceerd door materialen in een mal te gieten of door ze te draaien en te frezen. Dit is een tijdrovend, arbeidsintensief en kostbaar proces.
Het Nederlandse kennisinstituut LAC en het bedrijf LINQcase uit Spanje ontwikkelen hiervoor in hun Manunet-project WAMECH een oplossing: een 3D-lastechniek die met behulp van een industriële robotarm een component laag voor laag kan produceren. Met behulp van camera’s en sensoren wordt beoordeeld of het onderdeel aan de gewenste eigenschappen voldoet.
Kevin Guit, werkzaam bij LAC en projectcoördinator van WAMECH, is enthousiast over de voorlopige resultaten: “De door ons ontwikkelde techniek biedt bedrijven in de maakindustrie de mogelijkheid om op een kostenefficiënter, sneller en een milieuvriendelijke manier componenten te produceren .”

Robotisering voor slimme lasprocessen: zo maak je een goed begin
Hoe kun je slimmer produceren dankzij robotisering? Wat als je een robot inzet in je lasprocessen? Hoe werkt dat, waar begin je, en hoe neem je de organisatie erin mee?
Vragen als deze heeft Gpi onderzocht in samenwerking met TNO en LAC. Een leerzaam project onder de vlag van SMITZH, de Smart Industry Hub van Zuid-Holland. Om efficiënter te werken, kwamen de tankbouwers van Gpi op het idee om een robot in te zetten. Die zou grote onderdelen automatisch kunnen lassen.
“We hadden al een offerte aangevraagd voor een machine die dat zou kunnen,” vertelt werkvoorbereider Sam Geurts. “Maar was die investering het wel waard? Dat hebben we onderzocht met LAC en TNO.