Digital Twin

Digital Twin

Bedrijven die zich realiseren dat de uitdagingen op het gebied van prijs, kwaliteit, snelheid en flexibiliteit door middel van digitalisering opgelost kunnen worden, gaan werken met zgn. Digital Twin technologie.

Digital Twins

Een Digital Twin is in de basis een digitale vorm van een fysiek product of machine (bijvoorbeeld een robotinstallatie) maar kan uitgebreid worden door middel van koppelingen naar andere systemen en (cloud) databases. Het doel en de wijze van gebruik van een Digital Twin kan per bedrijf verschillen bijvoorbeeld:

   

  • Een Digital Twin gebruiken om een virtueel product, tooling (bijvoorbeeld opspanningen of lasmallen) of proces in een 3D-animatie te simuleren, analyseren en op basis daarvan het design aan te passen.
  • Een Digital Twin gebruiken om het productieproces te volgen, analyseren en te vergelijken. Waarbij met de Digital Twin het optimale proces wordt uitgerekend om zo de planning te optimaliseren en doorlooptijden te verkorten, bijvoorbeeld ten behoeve van technische-, en economische haalbaarheidsstudies.
  • Een Digital Twin gebruiken om meerdere verschillende merken robots, voorzien van diverse processen (bijvoorbeeld stralen, spuiten en lassen) automatisch te programmeren met één en hetzelfde software pakket (Model Based Manufacturing).
  • Een Digital Twin koppelen aan ERP of CAD/CAM systemen en dit gebruiken om in enkele seconden automatisch planning, calculaties, levertijden en offertes te genereren.

  Het LAC helpt bedrijven bij het ontwikkelen en in bedrijf stellen van Digital Twin technologie op basis bedrijfsspecifieke situaties.

  Het LAC heeft de status Europees Digital Innovation Hub zie:
  https://s3platform.jrc.ec.europa.eu/digital-innovation-hubs-tool/-/dih/1080/view

  Deze status geeft (MKB) bedrijven de mogelijkheid om subsidie ondersteund onderzoek en ontwikkeling rond het thema Digital Twinning uit te laten voeren, zie: https://www.change2twin.eu/

  LAC - Helpdesk


  Wilt u gebruik maken van de LAC-Helpdesk? 
  Registreer u dan voor de LAC Meet & Learn Community