Digital Twins

Digital Twins

Een Digital Twin is in de basis een digitale vorm van een fysiek product of machine (bijvoorbeeld een robotinstallatie). Deze kan uitgebreid worden door middel van koppelingen naar andere systemen en (cloud) databases. Het doel en de wijze van gebruik van een Digital Twin kan per bedrijf verschillen bijvoorbeeld:

  Digital Twins zorger ervoor dat de uitdagingen op het gebied van prijs, kwaliteit, snelheid en flexibiliteit door middel van digitalisering opgelost kunnen worden.

  • Een Digital Twin gebruiken om een virtueel product, tooling (bijvoorbeeld opspanningen of lasmallen) of proces in een 3D-animatie te simuleren, analyseren en op basis daarvan het design aan te passen.
  • Een Digital Twin gebruiken om het productieproces te volgen, analyseren en te vergelijken. Waarbij met de Digital Twin het optimale proces wordt uitgerekend om zo de planning te optimaliseren en doorlooptijden te verkorten, bijvoorbeeld ten behoeve van technische-, en economische haalbaarheidsstudies.
  • Een Digital Twin gebruiken om meerdere verschillende merken robots, voorzien van diverse processen (bijvoorbeeld stralen, spuiten en lassen) automatisch te programmeren met één en hetzelfde software pakket (Model Based Manufacturing).
  • Een Digital Twin koppelen aan ERP of CAD/CAM systemen en dit gebruiken om in enkele seconden automatisch planning, calculaties, levertijden en offertes te genereren.

  Het LAC helpt bedrijven bij het ontwikkelen en in bedrijf stellen van Digital Twin technologie op basis bedrijfsspecifieke situaties.