Sinds donderdag 26 maart staat er een Trumpf TruDisk 1000 disklaser op de Universiteit Twente voor een periode van 3 maanden. De laser zal gebruikt worden door LAC, M2i en Universiteit Twente om ervaring op te doen op het gebied van materiaalbewerking met zogenaamde hoge bundelkwaliteit laserbronnen (disk- of fiberlasers). Het bedrijfsleven heeft de mogelijkheid om onderzoek met de laser uit te laten voeren en er zullen ook workshops gegeven worden om anderen kennis te laten maken met de nieuwste generatie laserbronnen voor materiaalbewerking. De laser is gepresenteerd aan de buitenwereld op het Industrial LaserEvent van 31 maart j.l. waar 140 bezoekers bij aanwezig waren.
TruDisk 1000 in het laserlaboratorium van de Universiteit Twente

Disklaser in het laserlaboratorium van de Universiteit Twente.

Enkele voordelen van hoge bundelkwaliteit lasers zijn dat ze zowel geschikt zijn voor lassen, snijden als cladden. Ook hebben ze een hoog electrisch rendement wat resulteert in meer dan 90% lagere energiekosten in vergelijking met Nd:YAG lasers. Daarnaast zijn de lasers onderhoudsvriendelijk en hebben ze kleine footprint.

TruDisk 1000Het testen van de disklaser past in de visie van Universiteit Twente, LAC en M2i, die samen met hun partners voorop willen lopen op het gebied van het laser materiaal-bewerkingen in Nederland. In dat kader wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe state-of-the-art laser cel op de Universiteit Twente met o.a. een nieuwe moderne robot en een hoge bundelkwaliteit laser.
Door de mogelijkheden om zowel te kunnen lassen, snijden als cladden met hetzelfde systeem, krijgt het bedrijfsleven nu nog meer dan voorheen, de mogelijkheid om lasertechniek flexibel en economisch in te zetten.

Een voorbeeld van de grote voordelen om te kunnen lassen en snijden met dezelfde laserbron en robot, wordt getoond in onderstaand filmpje. De geperste helften van de tank van een motorfiets worden eerst op maat worden gesneden en vervolgens in dezelfde opspanning aan elkaar gelast.