ABB IRB2600 Vanaf juni 2011 zal er op de Universiteit Twente een nieuwe robot van ABB (model IRB2600) met draai-kantelmanipulator, beschikbaar zijn voor onderzoek en toepassingen op het gebied van laserlassen en –cladden.

Deze robot past perfect binnen de strategie van het LAC om zich te specialiseren in hoogwaardige dienstverlening. Hoogwaardige onderzoeken en toepassingen behoren beide tot deze categorie.

De aanschaf van de apparatuur is voortgekomen uit een langdurige en intensieve samenwerking tussen de Universiteit Twente, M2i en het Laser Applicatie Centrum, en geeft aan dat de genoemde partijen voorop willen lopen op het gebied van materiaalbewerking met lasers in Nederland.

De investering is noodzakelijk om in staat te zijn om nieuwe en veeleisendere werkzaamheden uit te kunnen voeren. De open besturing van de robot biedt daartoe vele nieuwe mogelijkheden en het offline programmeerpakket dat ook aangeschaft is, helpt om ingewikkelde contouren te kunnen programmeren.

Om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, willen we graag zo flexibel mogelijk zijn in de afmetingen van producten om te bewerken. Daarom hebben we besloten om de robot te plaatsen in de grootste beschikbare lasercel op de Universiteit Twente.

Aan de keuze voor deze robot is een uitgebreid vooronderzoek vooraf gegaan. Doorslaggevende factoren voor de keuze van dit merk en model waren de open en veelzijdige besturing, de gebruiksvriendelijke bediening, de goede absolute nauwkeurigheid en herhaalnauwkeurigheid, de goede koppeling tussen robotarm en manipulator, de goede service en natuurlijk de aanschafprijs.

De robotarm IRB2600 is pas sinds 2011 op de markt en het exemplaar dat op de Universiteit Twente komt te staan is het eerste exemplaar in Nederland.

M2i en de Universiteit Twente hebben de apparatuur gefinancierd en Flexweld (dat sinds dit jaar systeemintegrator is voor ABB) verzorgt de systeemintegratie.

Binnenkort zullen ook een coaxiale cladnozzle en thermische camera gekocht worden, beide voor het lasercladden.

http://www.youtube.com/watch?v=AgJypJ-nKng
Simulatie van de nieuwe robot met manipulator.