Het Laser Applicatie Centrum en het M2i (Materials Innovation Institute) beschikken binnenkort over de eerste hoogvermogen fiberlaser in Nederland. Deze zal bij de Universiteit Twente in Enschede geplaatst worden. Bedrijven worden uitgenodigd om onderzoeken te laten uitvoeren voor hun eigen toepassing met deze moderne laser.

Eén van de meest toegepaste bronnen bij het laserlassen van dit moment, de Nd:YAG laser, zal naar verwachting worden opgevolgd door twee nieuwe typen laser: de fiber- en de disklaser. Deze moderne laserbronnen hebben veel gunstiger eigenschappen dan een Nd:YAG laser, zoals nagenoeg onbeperkt beschikbare vermogens en een hogere kwaliteit van de laserbundel, waardoor nieuwe toepassingen mogelijk worden. Door de veel kleinere footprint en een vijftienmaal hoger rendement, is de fiberlaser bovendien veel geschikter voor mobiel gebruik.

Eerste exemplaar
Hoewel veel bedrijven al kennis hebben van de fiberlaser, is er in Nederland nog geen exemplaar (met meerdere kilowatts vermogen) operationeel om onderzoek op te doen. Het Laser Applicatie Centrum en M2i krijgen nu de beschikking over een fiberlaser van de firma IPG, om het Nederlandse bedrijfsleven in staat te stellen ervaring op te doen met deze moderne laserbron. De laser zal naar verwachting over enkele maanden operationeel zijn in Enschede.

Meer informatie
Bedrijven kunnen via het Laser Applicatie Centrum ook innovatievouchers indienen voor onderzoek op deze laserbron. Belangstellende bedrijven kunnen contact opnemen met Paul Hartgers van het Laser Applicatie Centrum via info@lac-online.nl of (053)–489.20.72 of met Jeroen Olde Benneker van M2i via (053)-489.24.32.