Smart Industry; als we het industrie beleid voor aankomende jaren mogen geloven functioneert de industrie over een paar jaar op een hoog automatiseringsniveau. ‘The Internet of Things’ en ‘Smart Connected Systems’ pretenderen het productieproces van begin tot eind te kunnen overzien en aansturen. Visie te over, maar nog geen oplossing voor de technische vraag: Hoe gaan lasrobots van verschillende leveranciers samenwerken?
In samenwerking met het LAC en verschillende robotleveranciers geeft Schuitemaker Machines BV voor eens en voor altijd antwoord op die vraag.

Schuitemaker Machines BV, gevestigd in Rijssen (Overijssel), is een producent van landbouw- en wintermachines. Al geruime tijd beschikt Schuitemaker over drie lasrobotsystemen, van o.a. Cloos en van Valk Panasonic. Onlangs is er geïnvesteerd in een vierde nieuwe lasrobotinstallatie van Yaskawa Motoman. Vanuit een conventionele beschouwing lijkt dit geen verstandige keuze. Immers, met drie merken robotsystemen zit je vast aan drie verschillende programmeertalen en software pakketten. Schuitemaker heeft zich niet bij die beperking neergelegd en is verder gaan zoeken dan haar neus lang is.

schuitemaker cloos Schuitemaker cel

Het antwoord vond Schuitemaker bij het LAC.

Het LAC, een stichting verbonden aan de Universiteit Twente en samenwerkend met het NIL, ondersteunt de metaalindustrie op het gebied van las automatiseringsoplossingen. Door haar onafhankelijkheid als stichting is het LAC in staat om buiten de commerciële kaders te kunnen werken. Dit blijkt, doordat in een samenwerking tussen LAC, de robotleveranciers en Schuitemaker een succesvolle ´Smart´ oplossing is gerealiseerd.

Schuitemaker vond haar sleutel tot succes in robot merkonafhankelijke off-line programmeersoftware. In basis is deze oplossing eenvoudig. In een digitale omgeving worden de lasrobots geprogrammeerd terwijl in de fysieke wereld diezelfde robots nog producten aan het lassen zijn. Doordat deze off-line software elke robot van elke leverancier kan programmeren, is Schuitemaker met dit pakket in één keer klaar. Het resultaat is een maximale inschakelduur van de robots en minimale doorlooptijden. Dit zet de deur open voor de productie van kleinere series tot enkel stuks en een hogere automatiseringsgraad.

Het implementeren van innoverende oplossingen is altijd een uitdagend en complex proces. Zodoende hebben Schuitemaker en het LAC gekozen voor een nauwe samenwerking die voor beide partijen waardevol is. Waar Schuitemaker praktische innovatie heeft geboekt, is er voor het LAC inhoudelijke winst behaald. Doordat Schuitemaker zich als innovatieve voorloper in de industrie heeft opgesteld is het LAC in staat geweest om de techniek te valideren. Zodoende kunnen dezelfde oplossingen ook aan andere bedrijven worden aangeboden.

Het LAC heeft zorg gedragen voor een evenwichtige integratie van de software in het bedrijf en heeft de eerste programmeurs opgeleid.

Voor meer informatie:
www.smartweldingfactory.nl
www.sr-schuitemaker.nl