Het Laser Applicatie Centrum voorziet nu ruim een jaar ondernemers van advies over lasertechnologie. Langzaamaan komen er meer klanten die grotere opdrachten bij het bij het LAC neerleggen, al dan niet met een innovatievoucher van EZ. Met de enige femtosecondelaser van Nederland heeft het LAC al microstructuren in emaille en alumia aangebracht. Daardoor lopen klanten van het LAC de komende jaren vooruit op hun concurrentie.

Het Laser Applicatie Centrum is midden 2004 gestart om bedrijven te ondersteunen bij het toepassen van lasertechnologie. Tijd om even de balans op te maken. Op dit moment lopen er verschillende kleinere en grotere onderzoeksprojecten met positieve resultaten. Om de haalbaarheidsonderzoeken en experimenten de komende tijd uit te bouwen, ondersteunt ook de provincie Overijssel het LAC via het programma Kennispark Twente.

De samenwerking met de Universiteit Twente en het NIMR (topinstituut materiaaltechnologie) levert alle partijen voordelen op. Het LAC kan de kennis en het laboratorium van de universiteit gebruiken, de universiteit krijgt informatie uit de praktijk van het bedrijfsleven. De eerste concrete samenwerking met het NIMR was een praktische workshop laserlassen.

Op dit moment kent het LAC twee hoofdstromen, namelijk laserlassen, -snijden en -cladden (hoogvermogen lasers) en het aanbrengen van microstructuren in alle soorten materialen (femtoseconde laser).

Hoogvermogen lasers: Hoewel lasersnijden al ruim twintig jaar in de metaal wordt toegepast, hebben veel bedrijven vragen over deze techniek. Daarom organiseert het LAC een workshop lasersnijden. Daarnaast blijken de meeste bedrijven de ruime mogelijkheden van (3D) lasersnijtechniek niet te kennen. Hiervoor heeft het LAC de workshop Ontwerp voor Laser ontwikkeld. Ook laserlassen wordt in Nederland nog weinig toegepast. Toch begeleidt het LAC nu een klein bedrijf bij de implementatie ervan.

Femtosecondelaser: De Universiteit Twente beschikt als enige in Nederland over dit type laser. Uniek is dat deze laser alle materialen kan bewerken, terwijl andere typen lasers afhankelijk zijn van de absorptie van het te bewerken materiaal. Zo is glas absoluut niet te bewerken met een Nd:YAG laser. Met de femtosecondelaser heeft het LAC al microstructuren in emaille en alumia aangebracht. De klanten voor wie het LAC dit onderzoek heeft gedaan, lopen nu voor op hun concurrentie.

De komende jaren gaat het LAC op de huidige weg verder. Het LAC heeft bewezen voor de Nederlandse maakindustrie een behoefte te vervullen.