Het LAC kan via samenwerkingspartner Universiteit Twente innovatievouchers innen. Dat betekent dat een ondernemer voor € 7.500,- laseronderzoek kan uitbesteden bij het LAC. Hij krijgt dan indirect toegang tot alle kennis van de UT. Gisteren ontving het LAC het vierde innovatievoucher.

Steeds meer ondernemers weten de weg naar het LAC te vinden. Het applicatiecentrum voert onder meer haalbaarheidsonderzoeken en experimenten met lasertechnologie uit. Zo ondersteunt het LAC nu een bedrijf bij het ontwikkelen van een specifiek onderdeel van een laserlaskop. Dit bedrijf maakt daarvoor gebruik van een innovatievoucher van het ministerie van Economische Zaken.

Een innovatievoucher voor het LAC betekent meteen gebruikmaken van alle beschikbare kennis van de Universiteit Twente, zoals over laserlaskoppen. Daarnaast zal het LAC samenwerken met een partnerbedrijf dat specifieke kennis gaat inbrengen in het project. Het project zelf omvat het inventariseren van de bestaande kennis, het ontwikkelen van het onderdeel en het uitvoeren van diverse lasproeven.

Voor het uitvoeren van de proeven maakt het LAC weer gebruik van het lab van de UT. Dit lab beschikt over drie robotkabinetten en diverse laserlaskoppen met onder andere de mogelijkheden voor toevoer van warme of koude draad. Via diverse sensoren is het lasproces goed te volgen.

Het Laser Applicatie Centrum is medio 2004 gestart om bedrijven te ondersteunen bij het toepassen van lasertechnologie. Inmiddels hebben al veel onderzoeksprojecten positieve resultaten opgeleverd. De provincie Overijssel ondersteunt het LAC via het programma Kennispark Twente. Ondernemers lezen meer over het Laser Applicatiecentrum op www.lac-online.nl. Zij kunnen ook contact opnemen met Paul Hartgers, (06) 55.18.86.39 of info@lac-online.nl.