Smart Welding Factory platform

Smart Welding Factory platform diagram

Het Smart Welding Factory platform is ontwikkeld door LAC in samenwerking met 11 lassende bedrijven in het Fieldlab Smart Welding Factory. De samenwerking met de ontwikkelpartners maakt dat het platform stevig verankerd is in de realiteit van toeleveranciers, constructiebedrijven, machinebouwers en plaatverwerkers.  

Om de vier cruciale taken uit te voeren biedt het SWF-platform de volgende functies: 

Daarnaast is het mogelijk om maatwerkfuncties toe te voegen die speciaal voor jouw bedrijf ontwikkeld worden.  

Wij laten je graag alle mogelijkheden zien tijdens een demonstratie.
 

Al partner?

Maak je al gebruik van het Smart Welding Factory platform? Klik op de knop hiernaast om je in te loggen.

Smart Welding Factory.png

Smart Welding Factory

Het Nederlandse metaalbedrijf is sterk afhankelijk van een globale economie die snel verandert. Leveringen van lage orderaantallen tot enkel stuks nemen toe, de kwaliteitseisen worden hoger en grondstoffen en energie worden duurder. Daartegenover staat dat de beschikbaarheid van vakmensen schaarser wordt en de capaciteit van lasrobots en -cobots onderbenut is.

Om ondanks deze trends continuïteit te garanderen en een concurrentiepositie te behouden is de transitie naar een Smart Welding Factory geen luxe maar een must. Het is noodzakelijk dat onnodige werkzaamheden en fouten geminimaliseerd en zelfs tot nul teruggebracht worden.

Digitalisering gaat hierbij helpen. Door het digitaliseren van de kantoor-, lasafdeling- en operationele processen laat je data voor je werken. Hierdoor krijg je:

  • Sneller inzicht;
  • Sneller opstarten;
  • Verhoogde efficiëntie;
  • Minder fouten;
  • Meer doen met je huidige vakmensen;
  • Het realiseren van groei met optimale marges.

Dat kan allemaal met het Smart Welding Factory platform. Scroll verder om te lezen wat het SWF-platform voor jouw bedrijf kan betekenen.  

Smart Welding Factory Platform

Het SWF-platform is ontwikkeld om lasautomatisering te optimaliseren door middel van digitalisering. Het is een unieke one-stop-shop voor ieder metaalbedrijf dat aan de slag wil met digitalisering.

Binnen het platform verbinden we afdelingen zoals verkoop, planning, engineering en werkvoorbereiding, de lasafdeling en kwaliteitsmanagement. Er wordt naadloos data uitgewisseld tussen de genoemde systemen en afdelingen. Dat is digitalisering!

Praktisch betekent dit dat het SWF-platform de basis vormt voor vier cruciale taken:

  • Automatisch programmeren van robot- en cobotlassystemen;
  • Lasparameters digitaliseren, hergebruiken en koppelen aan robotlasprogramma’s;
  • Automatisch calculeren van kostprijzen;
  • Automatisch per robotinstallatie en product de maakbaarheid, planning, materiaalverbruik, energieverbruik en kostprijzen uitwisselen met ERP software

In het SWF-platform werken we met alle merken robots en cobots en lasbronnen.

  • Lasrobots en -cobots, zoals: ABB, Cloos, FANUC, ,Hyundai, IGM, Kawasaki, KUKA, Nachi, OTC Daihen, Panasonic, Reis, Staübli, Universal Robotics, Yaskawa Motoman;
  • Lasbronnen zoals: EWM, Fronius, Kemppi, Lorch en SKS.
Yaskawa motoman, ABB, KUKA, FANUC, Valk Panasonic, Comau, Cloos, Dooasn, Hyundai, IGM, Kawasaki, Reis, Universal Robotics, Staubli, Fronius, Kemppi, Migatronic, EWM

Hoe kun je meer doen met je huidige vakmensen?

Hoe voorkom je dat lasrobots stilstaan?

Wat werkt met alle CAD pakketten, lasapparatuur en robotmerken?

Hoe digitaliseer je en (her) gebruik je data voor het robotlassen?

Hoe koppel je lasdata en ERP-data voor nog meer inzicht?

SWF programmeer interface

De SWF Programmeer-interface heeft als doel:

  • Het programmeerwerk (in de Nederlandse taal) van robots en cobots vereenvoudigen;
  • Efficiënter programmeren in een minder complexe omgeving (dit in tegenstelling tot de reguliere offline omgevingen);
  • Lasrobots en cobots automatisch programmeren (‘programmeren’ in een reguliere offline omgeving wordt hierdoor gereduceerd tot simuleren en bij-programmeren);

Deze doelstellingen zijn uitvoerbaar onafhankelijk van het merktype cobot/robot en compatibel met STEP-bestanden als gegevensuitwisselingsvorm.

De programmeerinterface verlaagd niet alleen het kennisniveau en vaardigheden benodigd voor offline lasrobotprogrammering maar biedt ook bedrijven zonder CAD pakket de mogelijkheid tot offline programming.

Door gebruik te maken van de SWF programmeer interface is het mogelijk om een groot deel van de capaciteit benodigd voor robotprogrammering efficiënt op te vangen. Hierdoor zul je meer werk met minder offline-programmeerlicenties kunnen uitvoeren.

De functies in de SWF Programmeer-interface:

  • Lasbanen aanmaken in een 3D-model;
  • Lasparameters koppelen aan robotlasprogramma’s;
  • Robotprogramma’s downloaden & opslaan;
  • Lasparameters en/of lasjobs downloaden naar het lasapparaat.

SWF lasparameterdatabase

In de SWF lasparameter database worden door gebruikers lasparameters ingegeven en gestructureerd opgeslagen voor hergebruik. Het doel van de SWF lasparameter database is om merkonafhankelijk van robot of lasapparaat:

  • Lasparameters te archiveren en hergebruiken voor optimalisatie;
  • Lasparameters tussen verschillende robotinstallaties uit te uitwisselen;

De functies in de SWF lasparameter database:

  • Eigen lasparameters uploaden, al dan niet vastgelegd in (gecertificeerde) WPS´en;
  • Eigen (en eventueel publiekelijke) lasparameters gebruiken;
  • Lasparameters koppelen aan lasbanen in 3D-model en/of het robotprogramma.

SWF laskostencalculator

De lascalculator maakt het mogelijk om het materiaalverbruik en de laskosten per product, per lasinstallatie automatisch te berekenen.

Dit gereedschap maakt gebruik van de geprogrammeerde lasbanen, de gekoppelde lasparameters en gegevens over de materiaaleigenschappen om accurate laskosten per product te berekenen.

Met de  laskostencalculator maak je snel offertes voor je klanten.

SWF – ERP koppeling

Het snel- en geautomatiseerd uitbrengen van een offerte op basis van een goede kostprijscalculatie wordt steeds belangrijker. Bijna ieder bedrijf in de maakindustrie werkt met CAD/CAM- en ERP software. Het is vanwege efficiëntie van groot belang dat zaken niet dubbel worden gedaan. Om die reden heeft LAC een eigen ontwikkelteam dat digitale koppelingen (API’s) bouwt tussen het SWF platform en diverse andere robot- en software systemen.

Er is nu een API tussen het SWF platform en ERP van MKG (5) beschikbaar, waarbij data heen en weer tussen het SWF platform en ERP wordt uitgewisseld. Hierbij worden per lasrobot: maakbaarheid, cyclustijden, machine tarieven, planning, materiaalkosten en energiegebruik één op één digitaal uitgewisseld. Op deze manier wordt er veel tijd bespaard en verzekerd het de gebruiker van een schaalbare, actuele en efficiënte manier van calculeren t.b.v.: offertes, nacalculaties, levertijden en krijgt het bedrijf een duidelijk inzicht in de marges van het robotlassen.

MKG-logo

Op maat gemaakte features

Opzoek naar efficiënte oplossingen voor het robotlassen van complexe- of variabele patronen die per productserie verschillen? Dan kunnen onze op maat gemaakte features een oplossing bieden.

Door middel van onze SWF Webinterface is het mogelijk om op korte termijn op maat gemaakte gereedschappen te ontwikkelen die het programmeren van complexe patronen vereenvoudigd naar parametrisch programmeren. Met parametrisch programmeren wordt bedoeld dat de programmeur enkel een aantal parameters in de Webinterface hoeft in te vullen om bijvoorbeeld een lasrobotprogramma voor een warmtewisselaar te genereren.

Op maat gemaakte features in het kort:

  • Eenvoudig en snel parametrisch programmeren;
  • Lasparameters koppelen;
  • Lasprogramma’s opslaan, aanpassen en hergebruiken.
SWF Op maat gemaakte features.png

Prijsoverzicht SWF platform

Licentieprijzen zijn geldig in 2023, exclusief BTW en exclusief integratie, kalibratie, Delfoi Arc licentie en ERP licentie. Minimale licentietermijn 6 maanden. Na zes maanden wordt de licentie automatisch per kwartaal verlengd. Opzeggen op basis van een kwartaal opzegtermijn.

Voorwaarden: 

 • Minimaal één Delfoi licentie is noodzakelijk. Bij een reeds in gebruik zijnde Delfoi licentie is afname van een robotfunctioneringsscan à €800 verplicht. Wijzigingen die als gevolg van de scan uitgevoerd moeten worden, zullen als onderdeel van het implementatietraject worden uitgevoerd. Wanneer de Delfoi licentie via LAC wordt afgenomen is het SWF platform abonnement voor één gebruiker het eerste jaar gratis.  

 • Abonnement(en) kunnen alleen afgenomen worden in combinatie met een implementatietraject dat uitgevoerd wordt door LAC. Dit traject is altijd maatwerk. Wij maken een voorstel op basis van onze verkennende gesprekken. 

 • Abonnement(en) voor het SWF platform gaan in als het implementatietraject is afgerond.  

Neem contact met ons op:

Of bel tijdens kantooruren op tel.nr:

 +31 (0) 74 – 85 25 389

 

Software- en scholingspartners

Delfoi-logo
MKG-logo
AT opleidingen-logo-no-bg
Friese Poort -logo-no-bg
SVM-logo-no-bg

Referenties/gebruikers van het SWF platform

Het SWF-platform is in samenwerking met 7 industriele-, en met 4 kennispartners ontwikkeld. Het Smart Welding Factory Fieldlab waarbinnen het SWF-platform is ontwikkeld, heeft subsidie toegekend gekregen vanuit OP-Oost. Dit is een subsidieprogramma voor bedrijven en kennisinstellingen in Overijssel en Gelderland en valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).