Dit vragen wij

HBO-diploma

WTB – TI – Mechatronica

Affiniteit met Robots – Lastechniek

Nederlandse taal

Praktische instelling

Dit bieden wij

Salaris vanaf € 2.300 per maand

Direct in dienst bij het LAC

Opleidingen

Persoonlijke groei

Interessante projecten

Is dit jouw baan?

We komen graag met je in contact

Lijkt het je leuk om kennis te maken

Dat kan! We nodigen je graag uit voor een kopje koffie.

Zo is het werk verdeeld

30%

Procesonderzoek

30%

Productontwikkeling

20%

R&D

10%

Kennisdeling

10%

Administratie

Je werk als Technisch Trainee

Onderzoek en implementatie van moderne productiemethoden

Als Technisch Trainee help je bedrijven met het innoveren en implementeren van moderne productietechnologie, lasrobotisering en ICT-oplossingen. Dit doe je door middel van onderzoek, ontwikkeling, training en advisering.

Je werkt in een klein en hecht team dat voortdurend voor elkaar klaar staat. Naast de technische aspecten van het project, ben je ook nauw betrokken bij het verwerven van nieuwe opdrachten, het onderhouden van klantcontact en het managen van het project.

Werken als Technisch Trainee bij het LAC is technisch uitdagend, veelzijdig en biedt een stevige basis voor je verdere loopbaan.

Project: Strukton Rail

Onderzoek naar robotlassen van spoorrails

 

In opdracht van Strukton Rail heeft LAC een onderzoek uitgevoerd naar een methode om geautomatiseerd en efficiënter spoorrails te verbinden door middel van lassen. De LAC engineers hebben in dit project tooling ontworpen, gebouwd en in het robot laboratorium aan een robotopstelling gemonteerd. Vervolgens zijn er diverse spoorstaven aan elkaar gelast die op mechanische eigenschappen zijn onderzocht in het materiaalkundig laboratorium.

Met de uitkomsten van dit onderzoek is Strukton in staat gesteld om gericht met een machinebouwer aan tafel te gaan om tot ontwerp en bouw van een treinstel, voorzien van robots, te komen die in de toekomst op het spoor zelf de rails gaan lassen.

Project: Viking Schaatsen

Ontwerp en procesontwikkeling schaatsen

 

In opdracht van en in samenwerking met Viking Schaatsen is de geheel nieuwe innovatieve Viking Sapphire schaats ontwikkeld. De engineers van LAC hebben het ontwerp van de schaats zodanig ontwikkeld dat deze te lassen is met een robot. Gedurende de looptijd van het project zijn de door LAC geproduceerde diverse prototypen uitvoerig getest door schaatsers uit de Nederlandse top om tot het optimale resultaat te komen.

Na het lassen en testen van de 0 serie hebben de engineers van LAC de lasmallen voor productie ontworpen en gebouwd om de schaats op tijd klaar te hebben voor gebruik op de Olympische spelen. Omdat het LAC geen producerend maakbedrijf is, was de laatste stap in dit project, Viking begeleiden bij het zoeken naar de best passende toeleverancier waar de schaatsen gelast kunnen worden. 31 van de 36 uitgereikte Olympische schaats medailles zijn dat jaar op Viking schaatsen behaald.

Fieldlab: Smart Welding Factory

Produceren zonder robots te programmeren

 

In een onderzoek-, en ontwikkelproject ontwikkeld LAC samen met elf maakbedrijven aan technologie die produceren met (las)robots zonder deze te programmeren mogelijk gaat maken. Deze ontwikkelingen vinden onder andere plaats in het zogenaamde Fieldlab Smart Welding Factory, ons laboratorium met robots en faciliteiten voor software ontwikkeling in Hengelo. De elf deelnemende bedrijven willen allemaal efficiënter produceren met robots maar vragen ook allemaal om een eigen specifieke oplossing want niet ieder bedrijf is gelijk aan de ander.

Dit vraagt om maatwerk oplossingen waarvoor de LAC engineers veelvuldig in overleg moeten en daarvoor op bezoek gaan bij de bedrijven om de vraagstelling op te halen en de ontwikkelingen te bespreken. Het uiteindelijke doel is om door uploaden van een 3d CAD model een lasrobot automatisch te programmeren. Om dit te kunnen bereiken moeten er translaters, in-, en exporters, plugins, API’s en cloud databases ontwikkeld worden die uiteindelijk een zogenaamde virtuele digital twinning mogelijk maken. Het onderzoek de ontwikkelingen en de testen hiervoor vinden deels in het Fieldlab plaats maar ook bij de partner bedrijven die deelnemen in het Smart Welding Factory project.

Project: Schuitemaker

Merkonafhankelijke programeersoftware

 

Schuitemaker Machines uit Rijssen produceert landbouw- en wintermachines. Daarbij maken ze gebruik van lasrobotsystemen van verschillende merken. Het nadeel van werken met verschillende merken is dat elke machine zijn eigen programmeertaal en softwarepakket heeft. Schuitemaker benaderde het LAC om samen een oplossing voor dit probleem te zoeken.

Het LAC ontwikkelde merkonafhankelijke, off-line robotprogrammeersoftware. In basis is deze oplossing eenvoudig. In een digitale omgeving worden de lasrobots geprogrammeerd, terwijl in de fysieke wereld diezelfde robots nog producten aan het lassen zijn. Doordat deze off-line software elke robot van elke leverancier kan programmeren, is Schuitemaker met dit pakket in één keer klaar. Het resultaat is een maximale inschakelduur van de robots en minimale doorlooptijden. Dit zet de deur open voor de productie van kleinere series tot enkele stuks en een hogere automatiseringsgraad.

Is dit jouw baan?

We komen graag met je in contact.

Onze collega´s aan het woord

Edwin 

Engineer

“Bij LAC krijg ik echt de mogelijkheid om een verschil te maken en een bijdrage te leveren aan allerlei projecten. Je zit hier ook in een enorm leerzame omgeving met mogelijkheden om opleidingen te volgen in het gebied van lassen en offline robot programmeren.”

Jeroen

Projectleider

“Met een klein team hebben we leuke projecten en kun je echt je stempel drukken op deze projecten.”

Ard

Directeur

“Bij LAC werk ik aan de innovaties van morgen. Doordat ik aan meerdere projecten en voor verschillende bedrijven werk kom ik met veel verschillende mensen in contact.”

Kevin

Engineer

“Bij LAC is afstuderen meer dan alleen je opdracht uitvoeren. Je wordt betrokken bij lopende projecten en bezoekt meerdere bedrijven. Je mag zelfstandig met robots experimenten en de kennis bij LAC raadplegen om je eigen leertraject en voorbereiding op de arbeidsmarkt vorm te geven.”

 

Hallo, wat leuk dat je een bezoekje brengt aan onze werken-bij-site. Ik ben Ard Hofmeijer en ben directeur van het LAC. Ben je benieuwd naar onze projecten, de mogelijkheden of wil je eens vrijblijvend kennismaken? Dan kun je me gewoon direct bellen of mailen. En als je HIER je gegevens achter laat, nemen wij contact met jou op ??

T: 06 308 18 366
E: hofmeijer@lac.nl

Onze partners

Een werkdag uit het leven

van een Technische Trainee

07:00 uur
Je bent vandaag iets eerder begonnen. Je hebt namelijk vanmiddag een privé-afspraak in je agenda staan. En vroeg beginnen heeft ook zijn voordelen. Je kunt namelijk in alle rust de onderzoeksresultaten verwerken, zonder dat je door de telefoon of je collega’s gestoord wordt.

0800 uur
Alle collega’s zijn binnen. Tijd voor een bakje koffie om goed op stoom te komen.

8.15 uur
Samen met het team loop je de status van de lopende projecten door. De planning wordt afgestemd en wederzijds worden vragen en tips uitgewisseld.

9.15 uur
Voor een klant uit Deventer voer je verschillende testen uit. Materiaaltesten en robottesten staan op de planning. Toch fijn dat het materiaallab en de robots gewoon in het pand aanwezig zijn.

11.00 uur
Je neemt samen met Jeroen de testresultaten door voor het bedrijfsbezoek van vanmiddag. Je belt samen nog even met de engineer van het bedrijf om twee vragen die jullie hebben alvast door te nemen.

12.00 uur
Onderweg naar de klant eet je je boterhammen op. Jullie rijden apart omdat je vanmiddag een andere afspraak hebt staan. Per telefoon stem je met Jeroen nog een paar kleine dingen af.

12.30 uur
Jullie komen aan bij de klant en starten met het projectteam-overleg. De klant wil haar productie uit India weer terughalen naar Nederland. Hiervoor wil de klant een geautomatiseerd productieproces ontwerpen. Waarbij onder andere robots en cobots worden ingezet. In het projectteam zitten de operationeel directeur, twee engineers en twee machinebedienden. Altijd goed zo’n multidisciplinair team.

14.00 uur
Samen met de engineers en de machinebedienden brengen jullie het huidige productieproces in kaart. Dit vormt de basis voor het ontwerp van het geautomatiseerd proces. Jullie spreken af dat jullie volgende week een eerste grove ontwerp van het nieuwe proces gaan bespreken.

15.30 uur
Na een kopje koffie en een rondje door de productie, stap je in de auto. Tijd om dat cadeautje voor je moeder op te halen.

Is dit jouw baan?

We komen graag met je in contact.

Werkcel laserlassen en lasercladden

LAC

 

Moderne productietechnologie, lasrobotisering en ICT-oplossingen

 

Het LAC is hét kennisinstituut voor de maakindustrie en in het bijzonder voor de lassende bedrijven in de metaalindustrie. Het LAC helpt bedrijven innoveren op het gebied van moderne productietechnologie, lasrobotisering en ICT-oplossingen, zoals bijvoorbeeld: Materiaalonderzoek – Lasnaad/materiaal onderzoek in ons eigen materialen laboratorium. Software innovatie – Procesoptimalisatie door integratie van sensoren en camera’s (Las)procesontwikkeling – laserhybride lassen, WAAM 3D Printing of TCO. Technische- en haalbaarheidsstudies – ROI en simulatiesoftware voor minimale stilstand.

Onze gereedschappen zijn onze kennis, inzichten en ervaring. Daarmee maken we onze klanten tevreden.

Ard Hofmeijer
Directeur

2003

Opgericht

Vestiging

Hengelo

5

Medewerkers

9

Gemiddeld stagiair cijfer

Kennis maken?

we nodigen je graag uit.

 

 

4 + 11 =

Deel deze pagina

LAC - Helpdesk


Wilt u gebruik maken van de LAC-Helpdesk? 
Registreer u dan voor de LAC Meet & Learn Community