Tijdens het Industrial LaserEvent van 31 maart 2009 is het nieuwe microbewerkingslaboratorium op de Universiteit Twente (UT) geopend door rector magnificus van de Ed Brinksma van de UT. Het UTNieuws – het weekblad van de UT – schreef er het volgende artikel over. [Bron: UTNieuws]

Rector magnificus Ed Brinksma en hoogleraar toegepaste lasertechnologie Bert Huis in ’t Veld hebben dinsdagmiddag in de Westhorst het nieuwe laser microlaboratorium geopend. Omdat het om een semi-cleanroom gaat, waar de temperatuur en luchtvochtigheid constant moeten zijn en stof moet worden vermeden, droegen ze beschermende kleding, mutsen en brillen. De openinghandeling bestond uit het doorsnijden van een lintje met een laserbundel.

Opening laser microlaboratorium UT op 31 maart 2009 door rector magnificus Ed Brinksma

Met beschermende kleding en brillen bekijken rector magnificus Ed Brinksma, hoogleraar Bert Huis in ’t Veld en Ronald Sipkema van Lightmotif het nieuwe lab. Foto: Gijs van Ouwerkerk.

In het laser microlaboratorium staan twee lasers, een derde is in aantocht. De lasers bewerken op microschaal allerlei soorten materialen waardoor oppervlakken met bijzondere contacteigenschappen ontstaan op het gebied van wrijving, slijtage of het afstoten van vuil of water. Aan de hand daarvan kunnen nieuwe producten worden ontwikkeld, zoals plastic bekers die niet meer afgewassen hoeven te worden of integraalhelmen waar geen vliegen op blijven plakken.

Met de realisatie van het microlab is anderhalf miljoen euro gemoeid. Dat bedrag is betaald door de faculteit Construerende Technische Wetenschappen en het spin-off bedrijf Lightmotif, dat een van de drie lasers zal toepassen. Andere gebruikers van het laboratorium zijn aio’s en postdocs van de vakgroep werktuigbouwkundige automatisering en de leerstoel toegepaste lasertechnologie van onderzoeksinstituut IMPACT. Aan het einde van het jaar zullen negen onderzoekers met de nieuwe lasers werken.