Op woensdag 12 november 2009 is de workshop ‘Lasercladden’ gehouden op de Universiteit Twente. Deze werd georganiseerd door het LAC en M2i. Bij de workshop waren 4 deelnemers uit het bedrijfsleven zoals instrumentenbouw, reparatie techniek, vlamboogspuit techniek, walserij en een deelneemster van de kennisinstelling NIL. Een heel gevarieerd gezelschap dat bijdroeg aan een geslaagde middag.

Wilco Tax en Jonathan Hofman geven uitleg over het laserclad principet

Wilco Tax geeft uitleg over het laserclad principe.

Deze middag werd verteld hoe het lasercladproces er in de praktijk uitziet, welke voor- en nadelen dit proces heeft ten opzichte van andere opbrengprocessen. Om te laten zien dat dit proces niet alleen in de theorie bestaat werden er diverse demonstraties gegeven. Op verschillende materialen met diverse afmetingen en zelfs met producten met diverse wanddikten heeft de laser een mooie cladlaag aangebracht met poeder.

De kennisoverdracht ging niet alleen over het cladden, maar de deelnemers brachten elkaar op de hoogte van andere opbrengtechnieken. Hierdoor ontstond een heel interactieve en leerzame workshop.

De workshop zal in 2010 weer gegeven worden.

Veilig kijken naar het lasercladproces buiten de lascel

Veilig kijken naar het lasercladproces buiten de lascel.

Bewondering van het gecladde product.

Jonathan Hofman geeft een vertelt over effecten tijdens het lasercladden.

Voorbeelden van laserclad producten.