Banner workshop ‘Laserlassen met fiberlaser’

Update 2 februari 2009: Beide workshops zijn uitgesteld omdat de levering van de laserbron vertraging op heeft gelopen; nieuwe data zijn nog niet bekend. Zodra er nieuwe data bekend zijn, zullen de mensen die zich in hebben geschreven voor de cursus direct op de hoogte gesteld worden en zullen de nieuwe data vermeld worden op deze pagina. De eerste cursusdag is overigens vol geboekt; voor de tweede cursusdag zijn nog 2 plekken beschikbaar.

Vanaf januari [maart] 2009 staat er op de Universiteit Twente een hoogvermogen fiberlaser van de firma IPG. De fiberlaser behoort samen met de disclaser tot de nieuwe generatie laserbronnen die bij uitstek geschikt zijn voor het lasersnijden, -lassen en -cladden. Het Laser Applicatie Centrum en onderzoeksinstituut M2i organiseren op 17 en 25 februari 2009 [nader te bepalen data] twee workshops over laserlassen met de fiberlaser.

Nieuwe generatie laserbronnen – voordelen

Enkele voordelen van de fiberlaser ten opzichte van bestaande lasers:

  • betere bundelkwaliteit en beschikbaar in hogere vermogens waardoor o.a. sneller en dieper gelast kan worden;
  • aanzienlijk hoger electrisch rendement (15x zo hoog als bij een Nd:YAG laser);
  • veel kleiner vloeroppervlak van de laserbron waardoor ook mobiel gebruik mogelijk is;
  • minder onderhoud en lagere variabele kosten.

Programma

  • Een introductie over laserlassen en uitleg over de werking van nieuwe generatie laserbronnen in begrijpelijke taal;
  • Een overzicht van de voordelen van nieuwe generatie laserbronnen;
  • Enkele praktijkproeven bij het lassen van roestvast staal, waarbij de fiberlaser met een ‘oude’ generatie Nd:YAG laserbron vergeleken wordt.

Waarom u deze workshop niet mag missen

Naast de mogelijkheid om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van laserlassen van dichtbij mee te maken, biedt de workshop ook een uitgelezen mogelijkheid om te netwerken.

Doelgroep

De workshops zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het laserlassen: van mensen die puur op zoek zijn naar kennis over dit lasproces tot bedrijven die het laserlassen al toepassen. Deelnemers hoeven geen specifieke voorkennis te hebben.

Locatie en aanmelden

De workshops zullen gehouden worden op dinsdag 17 en woensdag 25 februari 2009 [nader te bepalen data], van 14:00 tot 18:00 u in het laserlaboratorium van de Universiteit Twente in Enschede.

Deze workshops zullen de enige zijn die in 2009 georganiseerd worden met dit type laserbron. Om een interactief karakter te garanderen is bovendien het aantal deelnemers beperkt. Dus bent u geïnteresseerd, meld u dan meteen aan via onderstaand formulier!

De kosten voor deelname aan de workshop bedragen slechts 200 euro p.p. (excl. BTW). Bij de kosten zit de catering inbegrepen.

Alle deelnemers krijgen de hand-outs van de workshop uitgereikt en een product dat gelast is met zowel een fiber- als een Nd:YAG laser.

Meer informatie

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met Frank Ploegman van het Laser Applicatie Centrum (06-53179584, ploegman@lac-online.nl) of Jonathan Hofman van M2i (06-51684214, j.hofman@m2i.nl).

Aanmeldingsformulier

Aanmelden kunt u door het aanmeldingsformulier in te vullen en per post op te sturen naar:

Laser Applicatie Centrum
t.a.v. Frank Ploegman
Drienerlolaan 5
7522NB Enschede

U kunt zich ook via e-mail aanmelden bij Frank Ploegman op ploegman@lac-online.nl.

Na aanmelding ontvangt u van ons een bevestiging. Eén week voor de workshop sturen wij u per e-mail een routebeschrijving en herinnering toe.
Kostenloos annuleren is mogelijk tot 2 weken voor de workshop, daarna bent u het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Bent u verhinderd, dan mag u altijd een vervanger sturen.